Nationaal Instituut voor de Orgelkunst

In Nederland wordt gewerkt aan een nieuw netwerk: dat van orgelmentoren.

Dit nieuwe landelijke netwerk van orgelmentoren wil de uit het oog geraakte historische orgels in het vizier te krijgen en te houden. De orgelmentoren zijn de ogen en oren voor eigenaren en orgelmakers. Daarnaast wordt het gebruik van deze instrumenten gestimuleerd. Onderhoud en gebruik twee kanten van dezelfde medaille. In 2016 is daarom de Vereniging Mentoren Klinkend Erfgoed (VMKE) opgericht. De hierbij aangesloten mentoren zijn op dit moment al in diverse regio’s actief. Het lidmaatschap van de VMKE is voor de orgeleigenaar een garantie van bekwaamheid en goed gedrag van de mentor: de VMKE hanteert een gedragscode waaraan de orgelmentor zich committeert.

De orgelmentor-app is voor de (student)orgelmentoren een onmisbare faciliteit en een unieke gelegenheid het orgelerfgoed digitaal te promoten en stimuleren. Het NIvO ontwikkelt deze app, die gebruik maakt van de orgeldatabase.

Keuzevak orgelmentoraat Conservatorium van Amsterdam
Parrallel aan deze ontwikkelingen wordt voor orgelstudenten van het Conservatorium van Amsterdam het keuzevak orgelmentoraat opgezet. Op het Conservatorium van Amsterdam kunnen orgelstudenten in het 3e en 4e jaar van de bachelor het keuzevak Orgelmentoraat volgen. Dit vak bestaat uit drie onderdelen: stage bij orgelbouwer, stage op locatie en organiseren activiteit op locatie.